Mars One zoekt Marsbewoners

André Kesseler

09-01-2013 16:00:00

Het Nederlandse Mars One wil in 2023 een kolonie op Mars stichten. Nu zoekt de stichting mensen die de uitdaging aandurven.

Over een paar jaar wil Mars One beginnen met een stappenplan, dat in de jaren twintig van deze eeuw een bemande Marsbasis moet opleveren. Gisteren maakte de Amersfoortse stichting bekend over welke kwaliteiten je moet beschikken als je wilt solliciteren naar een reisje rode planeet. Je moet minimaal achttien jaar oud zijn, doelgericht, de bereidheid hebben om langdurige en gezonde relaties aan te gaan, over zelfkennis beschikken en in staat zijn om anderen te vertrouwen.

Mars One geeft aan niet specifiek op zoek te zijn naar mensen met speciale vaardigheden zoals artsen, piloten of geologen. Je hoeft ook geen militaire training of een wetenschappelijke opleiding te hebben afgerond. Wel belangrijk is dat je intelligent bent en over een uitstekende mentale en fysieke gezondheid beschikt. Alles wat je verder nodig hebt, wordt je in een acht jaar (!) durende training bijgebracht.

Norbert Kraft werkte als onderzoeker bij de NASA en is nu bij de Mars One Foundation hoofd van de medische staf. Hij vertelt: “De tijd dat heldhaftigheid en veel vlieguren in een supersonisch vliegtuig de belangrijkste criteria waren, zijn al lang voorbij. We houden ons nu veel meer bezig met hoe de astronaut met anderen samenwerkt en leeft tijdens de lange reis van de aarde naar Mars en tijdens het leven vol uitdagingen dat voor hem ligt. Psychologische stabiliteit en het vermogen om te excelleren als dingen helemaal fout gaan, zijn de kwaliteiten waar we bij Mars One naar op zoek zijn.”

Kraft zegt het misschien niet zo heel duidelijk, maar voordat je solliciteert is het misschien handig om in de overweging mee te nemen dat het om een enkele reis gaat. Als je bijvoorbeeld ernstig ziek wordt, staat er geen ruimteschip klaar om je weer naar de aarde te brengen. Je leeft en sterft zeer waarschijnlijk op Mars. Desondanks is de belangstelling voor de Marsmissie groot. Hoofd communicatie Suzanne Flinkenflögel: “Ruim voordat we aan het Astronaut Selection Program begonnen, kregen we al meer dan duizend e-mails van mensen die naar Mars willen.”

De selectieprocedure wordt nog in de eerste helft van dit jaar afgerond. Het is de bedoeling dat er een serie televisieprogramma’s komt waarin het publiek helpt bij de selectie van de kandidaten. Daarna komt er een realityserie waarin de gelukkigen worden gevolgd terwijl ze hun opleiding tot Marsbewoner doorlopen.

Bron en beeld: Mars OnePodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws