Marsrover 2020 krijgt kernbatterij

André Kesseler

08-08-2018 15:59:10

marsrover 2020

Er wordt al jaren druk gebouwd aan de nieuwe Marsrover. Nu is ook de krachtbron geleverd.

Als de laatste montageklussen zijn geklaard en alle tests zijn afgerond kan de Marsrover in 2020 de huidige Curiosity-rover gaan vergezellen. Het wachten was nog op de nucleaire krachtbron voor de rover en ook die is nu klaar om erin gezet te worden.

Lees ook: Wat heeft de Marsrover Curiosity ontdekt?

MMRTG

De minicentrale heet de Multi-Mission Radioisotope Thermoelectric Generator (MMRTG) en werd gebouwd door de Amerikaanse bedrijven Aerojet Rocketdyne en Teledyne. Marsrover 2020 is een verbeterde versie van de Curiosity die op 6 augustus 2012 op Mars landde en daar sindsdien een kleine 20 kilometer heeft afgelegd.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Net als Curiosity krijgt ook ‘2020’ het formaat van een aardse vierwielaandrijving, maar dan met zes wielen. Zijn belangrijkste missie wordt het onderzoeken van gebieden waar mogelijk leven is ontstaan en het verzamelen van stenen die door een latere missie naar de aarde worden gebracht.

Om dat voor elkaar te krijgen, is een goede krachtbron nodig. De MMRTG is niet zozeer een reactor als wel een nucleaire batterij. Dezelfde techniek wordt al sinds de jaren zestig gebruikt voor onder meer de Viking-, Pioneer-, Voyager-, en New Horizons-missies. De basis van het systeem is een lading plutonium 238. Om die veilig van de aarde te krijgen, is het radioactieve materiaal verpakt in een omhulsel van keramiek dat vervolgens in een gepantserde container is geplaatst.

Marsnachten

Als het systeem op Mars eenmaal is geactiveerd, zorgt een natuurlijk proces ervoor dat het plutonium vervalt. Daardoor komt warmte vrij die met behulp van een warmtewisselaar wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken. Een deel van de warmte wordt ingezet om de rover tijdens de koude Marsnachten op temperatuur te houden en het overschot wordt via een radiator afgevoerd.

Het belangrijkste voordeel van de MMRTG is dat het systeem minimaal 14 jaar energie kan leveren en dat het de rover onafhankelijk maakt van externe bronnen zoals zonne-energie. Dus ook tijdens een dagenlange storm, blijft 2020 het gewoon doen.

Bron: Aerojet Rocketdyne

Beeld: Aerojet Rocketdyne

KIJK 8/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws