Meer bandbreedte dankzij fusilli-achtig signaal

KIJK-redactie

2012-03-05 09:00:38

Fusilli-achtig signaal zorgt voor meer bandbreedte

Probeer te bellen tijdens de jaarwisseling en je merkt hoe druk het in de ether kan zijn. Niet gevreesd: onderzoekers hebben de oplossing te pakken. Geïnspireerd door pasta.

Regelmatig worden veilingen georganiseerd voor etherfrequenties. In april 2010 telde telecomaanbieder Ziggo ruim een miljoen euro neer voor het gebruik van zo’n frequentie. Hoe anders dan de tijden van de piratenzenders, toen iedereen nog gewoon zijn eigen gang kon gaan. Door toenemend gebruik van de ether zijn de frequenties nu big business en dreigen ze ook gewoonweg op te raken. Italiaanse en Zweedse onderzoekers hebben een oplossing voor dat probleem gevonden: door de signalen te draaien, net als bij de pasta fusilli, hebben ze tot negen keer zoveel kanalen vervaardigd uit dezelfde bandbreedte.

De onderzoekers creëerden hun extra kanalen door een doodgewoon signaal van een doodgewone antenne een draai te gegeven. Dat deden ze door het signaal langs een door hen gefabriceerde constructie heen te sturen. Dit signaal, nu dus in de vorm van fusilli of de bekende Wokkel-chips, werd over het water van Venetië gestuurd en weer opgevangen door een schotel op het dak van het Dogepaleis aan het San Marcoplein. Door de mate van draaiing te beïnvloeden, kregen de onderzoekers meer kanalen.

Binnen een paar jaar moet de technologie op de markt komen. In onderstaand filmpje leggen de onderzoekers hun werkwijze uit.

Bronnen: New Journal of Physics, NaturePodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

Nieuwste editie

Met onder andere: Militair maatwerk - Bibberend of zwetend naar de top - De kracht van de kudde