Meer testosteron, minder kans op hartkwalen

KIJK-redactie

14-10-2011 09:00:24

Hoe meer testosteron een oudere man heeft, hoe kleiner de kans dat hij een hartaanval of een beroerte krijgt.

Uit een nieuwe, Zweedse studie blijkt dat testosteron de kans op hartkwalen bij oudere mannen verkleint. Het onderzoek werd gehouden onder 2400 mannen tussen de zeventig en tachtig jaar. De deelnemers met het meeste testosteron in hun lichaam zouden minder snel een hartaanval of beroerte krijgen. Deze resultaten zijn gepubliceerd in het Journal of the American College of Cardiology.

Van de 604 mannen die aan het begin van het onderzoek het minste testosteron hadden, kreeg 21 procent in vijf jaar tijd een hartaanval, ernstige borstpijn of een beroerte. Bij de 606 mensen die het meeste testosteron hadden, ging het om nog geen 16 procent.

De uitslag van de studie bewijst volgens de onderzoekers echter niet dat er een direct verband is tussen testosteron en hartkwalen. “Het hoeft niet de testosteron te zijn dat je beschermt tegen een hartaanval”, zegt Asa Tivesten, leider van de studie. “Het hebben van weinig testosteron is vaak een gevolg van andere aandoeningen, zoals overgewicht. Deze aandoeningen kunnen hartkwalen veroorzaken.” Als blijkt dat je weinig testosteron hebt, kan dat dus een aanwijzing zijn dat je conditie niet zo goed is, en dat laatste zou dan kunnen leiden tot een beroerte of een hartaanval.

“Mocht testosteron wel een beschermende functie hebben, dan zouden we dat bij oudere mensen met weinig van het mannelijke hormoon toe kunnen dienen”, zegt JoAnn Manson, baas van de afdeling preventieve geneeskunde aan het Brigham and Women’s Hospital in Boston. “Maar hiervoor is nog veel meer onderzoek nodig.”

Bronnen: Reuters, AsiaOne, Journal of the American College of Cardiology

Beeld: Tom Purves/CC BY 2.0Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws