‘Meeste kangoeroes zijn links’

Naomi Vreeburg

19 June 2015 11:00

95 procent van de kangoeroes heeft in tegenstelling tot ons een voorkeur om de linkerpoot te gebruiken, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Hoewel sommige dieren een voorkeur hebben welk pootje ze gebruiken bij het wassen of eten, worden mensen nog altijd gezien als uniek wat betreft links- of rechtshandigheid. We zouden namelijk de enigen zijn die een sterke voorkeur hebben op groepsniveau: je bent bijvoorbeeld een ‘buitenbeentje’ als je je linkerhand het meest gebruikt, aangezien 90 procent rechts is. Maar nu blijken ook kangoeroes een sterke voorkeur te hebben als groep.

95 procent links

Bioloog Yegor Malashichev en zijn team observeerden vier soorten kangoeroes in het wild: de grijze en rode reuzenkangoeroe, de roodnekwallaby en de Goodfellowboomkangoeroe. Ze gebruikten speciale fotoapparatuur om de bewegingen van de beesten vast te leggen.

Hieruit bleek dat de Goodfellowboomkangoeroe totaal geen voorkeur heeft welk pootje hij gebruikt en de roodnekwallaby switcht vaak van poot bij verschillende taken. Iets waar de meeste mensen niet toe geneigd zijn; als je eet met rechts, schrijf je vaak ook met rechts. Maar de grijze en rode reuzenkangoeroes lieten wel zien dat ze een duidelijke voorkeur hadden als groep: 95 procent van de dieren gebruikte zijn linkerpoot het meeste, ongeacht welke taak werd uitgevoerd.

Rechtop staan

De onderzoekers leggen verder een link tussen de manier waarop de dieren staan en lopen en hun links- of rechtshandigheid. De voorkeur voor links is namelijk alleen gezien in de soorten die recht op hun achterpoten staan en hun voorpoten vaker gebruiken voor meer dan alleen wandelen. Malashichev suggereert zelfs dat de overgang naar rechtop lopen ervoor kan hebben gezorgd dat mensen een voorkeur hebben ontwikkeld.

Bronnen: Current biology, Cell press via EurekAlert!, Livescience


Meer Nieuws