Probeer deze enorme Rubiks kubus maar eens op te lossen

Marysa van den Berg

17-04-2017 11:00:03

Rubiks kubus

Een Rubiks kubus-fan en op zoek naar een uitdaging? Probeer die van 700 kilogram eens op de campus van de University of Michigan.

Miljoenen mensen houden ervan, maar ook miljoenen frustreert het mateloos: de Rubiks kubus. Voor de liefhebbers is er nu in ieder geval leuk nieuws: studenten van de University of Michigan hebben ’s wereld grootste vrijstaande kubus onthuld.

Drie jaar werk

De originele Rubiks kubus – bedacht in 1974 door Hongaarse architect Ernö Rubik – is een puzzelkubus met aan elke zijde drie rijen van drie blokjes. Het doel is elke zijde egaal van kleur te maken door aan de rijen te draaien.

Twee groepen studenten deden er maar liefst drie jaar over om het gevaarte van bijna 700 kilogram te maken. Het simpelweg opschalen van een standaard Rubiks kubus volstaat namelijk niet. Je krijg te maken met een flink grotere wrijving en bovendien wordt het lastig als speler om grip te krijgen op de grote blokken. In het filmpje hieronder leggen de studenten uit hoe zij te werk gingen:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: AP via Phys.org, PopularScience

Beeld: University of MichiganPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis