Mega-schorpioen kneep als een watje

kijkmagazine

10 January 2011 10:00

De zeeschorpioen Acutiramus was een prehistorisch beest dat 2,5 meter lang kon worden. Maar de scharen van dit monster blijken heel wat minder krachtig dan tot nu toe werd aangenomen.

Dat is de conclusie van een onderzoek van Richard Laub, een paleontoloog verbonden aan het Buffalo Museum of Science te New York, en twee collega’s. Zij berekenden dat de zeeschorpioenensoort Acutiramus met zijn scharen een maximale kracht kon uitoefenen van 5 newton. Zou het dier harder dan dat hebben geknepen, dan hadden zijn scharen dat niet overleefd.

Daarmee is Acutiramus allesbehalve de ‘T-rex van de zee’ waar sommige wetenschappers hem voor aanzagen. De vleesetende landdinosaurus Tyrannosaurus rex kon met zijn onderkaak een kracht uitoefenen van, hou je vast, 200.000 newton. Met zijn 5 newton zou de onderzochte zeeschorpioen daarentegen niet eens bijvoorbeeld een degenkrab hebben kunnen kraken. Het beest moet daarom geleefd hebben van zachte en zwakke prooidieren. Of misschien was het zelfs een aaseter of vegetariër, stelt Laub.

Kortom, mocht Acutiramus ooit à la Jurassic Park weer tot leven worden gewekt, dan hoeven we daar niet zo hard voor weg te rennen als je op het eerste gezicht zou denken. Of datzelfde geldt voor andere zeeschorpioensoorten moet nog blijken.

Bronnen: Bulletin of the Buffalo Society of Natural Sciences, LiveScience










Meer Nieuws