‘Nieuwe uitgestorven haaiensoort ontdekt’

KIJK-redactie

05-10-2016 09:00:07

Megalolamna

Het lijkt erop dat twintig miljoen jaar geleden een haai rondzwom die weleens het neefje van de reusachtige Megalodon kan zijn geweest.

Hij moet ongeveer een lengte van vier meter hebben gehad en tanden van zo’n vijf centimeter lang: de Megalolamna Paradoxodon, een uitgestorven haaiensoort die nog niet eerder was ontdekt. Tot nu. Althans, dat beweert onderzoeker Kenshu Shimada in een artikel dat hij publiceerde in Historical Biology.

Samen met zijn team onderzocht Shimada vijf verschillende tanden. Dit zijn, tot zo ver bekend, de enige resten die over zijn van de nieuw ontdekte haaiensoort. Maar aangezien ze op vier heel verschillende locaties zijn gevonden, lijkt het erop dat de haai lang geleden in grotere aantallen aanwezig was.

haai

Verwanten

Door de tanden te onderzoeken kwamen de maritieme biologen erachter dat de Megalolamna verwant is aan de reuzenhaai Megalodon. Ze zouden neven van elkaar kunnen zijn geweest. Het opmerkelijke, naast zo’n 8 meter verschil in lengte, is wel dat er ongeveer 45 miljoen jaar tussen de twee soorten zit. Hoe lang de haaiensoort in de oceanen heeft rondgezwommen, is niet bekend.

“Het feit dat zo’n grote haai, met zo’n wijde geografische verspreiding, tot nu toe niet ontdekt is, toont aan hoe weinig we eigenlijk weten over het mariene ecosysteem in de oudheid,” vertelt Shimada aan Live Science.

Bronnen: Historical Biology, Live Science, Science AlertPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws