Melk is goed voor… Nobelprijswinnaars?

KIJK-redactie

15-01-2013 16:00:28

Goed nieuws voor melkdrinkend Nederland: een land dat relatief veel melk drinkt, wint ook meer Nobelprijzen. Tenminste, dat lijkt onderzoek uit te wijzen…

In een onderzoek dat vorig jaar werd gepubliceerd in het New England Journal of Medicine schreven wetenschappers over een sterk verband tussen het aantal gewonnen Nobelprijzen en het aantal verorberde kilo’s chocola. De onderzoekers speculeerden dat chocola misschien wel bijdraagt aan de prestatie van de hersenen. Dat zetten de wetenschappers achter nieuw onderzoek, deze week gepubliceerd in Practical Neurology, aan het denken. Wat als de melk in chocola ervoor zorgt dat mensen slimmer worden?

Om een verband tussen melkconsumptie en het aantal Nobelprijzen te vinden, keken de onderzoekers naar gegevens van de Food and Agriculture Organization van de Verenigde Naties over het aantal geconsumeerde melkproducten per hoofd van de bevolking. En wat blijkt? In landen waar men veel melk drinkt, worden ook relatief veel Nobelprijzen in de wacht gesleept. Zo heeft Zweden de meeste Nobelprijswinnaars per 10 miljoen inwoners: 33. Daarnaast zijn de Zweden ook de grootste melkdrinkers van het onderzoek, met gemiddeld 340 kilo per persoon per jaar. Vergelijkbaar zijn de Zwitsers. Zij drinken 300 kilo melk per persoon per jaar en winnen 32 Nobelprijzen per 10 miljoen inwoners.

Allemaal aan de melk dus, ten bate van de vaderlandse wetenschap? Nou nee. Het onderzoek lijkt eerder de draak te steken met mensen die te veel conclusies verbinden aan dit soort verbanden. Al is het idee dat melk drinken leidt tot een intelligentere bevolking ook weer niet helemaal absurd: in melk zit veel vitamine D, en dat schijnt goed te zijn voor je hersenen.

Bronnen: Practical NeurologyBritish Medical Journal via EurekAlert!

Beeld: Abuk Sabuk/CC BY-SA 3.0Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar