Mens ging vreemd met andere soort

KIJK-redactie

23 April 2010 16:00

Onze verre, verre voorouders namen het blijkbaar niet zo nauw. Uitgebreid genetisch onderzoek toont namelijk aan dat de mens zich minimaal twee keer heeft voortgeplant met een andere soort, zoals de Neanderthaler.

Dat blijkt uit een onderzoek onder tweeduizend mensen wereldwijd, waarbij de wetenschappers zeshonderd genetische markers onderzochten, zo meldt onder andere Nature News.

Toen de mens zo’n 50.000 tot 100.000 jaar geleden Afrika begon te verlaten, zijn de genetische markers veranderd. Deze veranderingen worden gebruikt om de exacte relatie tussen verschillende volkeren aan te tonen. Maar enkele van deze genen lijken te oud te zijn om oorspronkelijk van de mens te zijn. Volgens Jeffrey Long, leider van het onderzoeksteam, kan dit eigenlijk maar één ding betekenen. De mens heeft seks gehad en zich voortgeplant met de Neanderthalers.

Toch is het niet zeker dat de mens vroeger het bed (of de grot) heeft gedeeld met deze soort. Vorige maand is in Mongolië DNA van een voorheen onbekende soort gevonden die lijkt op de mens, maar het niet is. Ook dit is een mogelijke paringspartner geweest van onze voorouders.

Zeker is wel dat de voorplanting tussen de twee soorten minimaal twee keer heeft plaatsgevonden. Ongeveer 60.000 jaar geleden in het oosten van het Middelandse-Zeegebied en zo’n 45.000 jaar geleden in het oosten van Azië.

Bronnen: New Scientist, Nature News


Meer Nieuws