‘Mens teleporteren duurt 5 biljard jaar’

kijkmagazine

05 August 2013 09:00

Transporter Star Trek (Defiant)

Vier Britse studenten hebben uitgerekend hoe lang het zou duren om een mens ‘over te beamen’. Van het antwoord zullen Star Trek-fans niet blij worden…

Het klinkt heel serieus, maar een echt wetenschappelijk tijdschrift is het niet: het Journal of Physics Special Topics. Hierin kunnen natuurkundestudenten van de Universiteit van Leicester hun niet al te serieuze rekenprojectjes kwijt, als voorbereiding op hun latere wetenschappelijke carrière. Vier studenten besloten in het kader hiervan eens door te rekenen hoeveel tijd het zou kosten om een mens te teleporteren.

Septiljoenen bits

Hiertoe berekenden ze eerst het aantal bits dat je moet overzenden om het genoom van de te teleporteren persoon te repliceren. Daarbij redeneren ze dat je niet meer nodig hebt dan het DNA in één cel, want daarmee kun je in principe elk ander type cel in het lichaam ook maken. Deze informatie zou te vatten moeten zijn in 12 miljard bits – wat nog te overzien lijkt.

Daar blijft het echter niet bij, want je wilt ook meeteleporteren wat er in in iemands hoofd zit, aan herinneringen en dergelijke. En dat komt volgens de vier Britten neer op maar liefst 2,6 maal 10 tot de macht 42 bits. (Oftewel: 2,6 septiljoen bits. Oftewel: 2,6 maal een miljoen miljoen miljoen miljoen miljoen miljoen miljoen bits.) Een getal dat nóg eens met 1,75 vermenigvuldigd moet worden om te compenseren voor fouten die tijdens de verzending van de data kunnen optreden.

350.000 keer de leeftijd van het heelal

Hoe lang zou het duren om die enorme hoeveelheid data te versturen? Uitgaande van een bandbreedte van 29,5-30 gigahertz komt het viertal uit op een whopping 4,85 biljard jaar. Oftewel: een periode die ruim 350.000 keer langer is dan de huidige leeftijd van ons universum.

Kortom, als je wilt teleporteren door iemand in data om te zetten en die data naar elders te versturen, heb je wel wat meer tijd nodig dan de paar seconden die er in Star Trek-afleveringen voor staat. Zoveel meer zelfs dat, zoals een persbericht van de Universiteit van Leicester terecht opmerkt, lopen waarschijnlijk sneller is…

Bronnen: Journal of Physics Special Topics, University of Leicester via Phys.org, Huffington Post

Beeld: Paramount Pictures/CBS Studios via Memory Alpha


Meer Nieuws