Mensen in groep zijn aantrekkelijker

KIJK-redactie

30-10-2013 13:00:09

Niet moeders mooiste? Zorg dat je onderdeel wordt van een groep. Dat maakt je namelijk aantrekkelijker.

Bij KIJK zijn we allemaal grote liefhebbers van tv-series. Naast de wetenschappelijk verantwoorde series als Breaking Bad  of Dexter, kijken sommigen ook de komedieserie How I met your mother. In seizoen vier van die serie beweert Barney Stinson dat mensen die zich in een groep bevinden aantrekkelijker zijn dan mensen die alleen rondlopen. Het lijkt op het eerste gezicht een sterke bewering, maar uit nieuw onderzoek van de Universiteit van Californië blijkt dat het inderdaad zo is. Ook al is het effect niet heel erg groot, het loont toch om je in een groepje te laten zien. Volgens de onderzoekers komt dat door de gemiddelde gezichten die elkaar ‘rechttrekken’.

Op verschillende manieren lelijk

Dat ‘rechttrekken’ ligt misschien aan het feit dat we als mens één schoonheidsideaal hebben: de knappe mensen verschillen relatief weinig van elkaar. Aan de andere kant is het wel mogelijk om op veel verschillende manieren lelijk te zijn. In een groep wordt lelijkheid alleen als minder lelijk bestempeld, omdat er onbewust naar het geheel van de groep wordt gekeken.

Beoordelen op uiterlijk

Deze conclusie is het resultaat van vijf experimenten. Bij een ervan kregen sommige proefpersonen een foto te zien van een groep meiden. Een van de dames moesten ze vervolgens beoordelen op haar uiterlijk. Anderen kregen een uitsnede van de foto te zien, met daarop alleen de dame in kwestie. In onderstaande foto zie je dat ze in het laatste geval minder aantrekkelijk wordt gevonden.

damesuiterlijk

De wetenschappers moeten nog wel verder met het onderzoeken van dit zogenoemde cheerleadereffect. Het is namelijk zo dat op het moment dat twee tegenovergestelde uiterlijke kenmerken naast elkaar staan, een van beiden een groter cheerleadereffect heeft dan normaal. Als iemand met bijvoorbeeld kleine oogjes naast iemand met grote ogen staat, is het effect dus groter. Hoe dit komt, daar zijn de onderzoekers nog niet uit.

Bronnen: Psychological Science, Association for Psychological Science via EurekAlert!

Beeld: Parker Knight/CC BY 2.0Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws