Met licht te openen membraan ontwikkeld

kijkmagazine

02 August 2010 16:00

Amerikaanse wetenschappers zijn erin geslaagd een membraan te maken dat gas wel of niet doorlaat, afhankelijk van de kleur licht die erop schijnt.

Het membraan waar het om draait, is een stukje hard plastic met gaatjes die een middellijn hebben van een honderdste millimeter. Dit plastic wordt gedoopt in een oplossing met vloeibare kristallen (liquid crystals, bekend van lcd-schermen) en verfdeeltjes, die daardoor in de gaatjes kruipen.

Cruciaal is dat de gebruikte verfdeeltjes verschillend reageren op verschillende kleuren licht. Bij paars licht worden ze recht, met als gevolg dat de kristallen zo komen te liggen dat gas door de gaatjes in het membraan kan stromen. Ultraviolet licht zorgt er echter voor dat de verfmoleculen kromtrekken, waardoor de kristallen de gaatjes versperren.

Het is de eerste keer dat het gelukt is om een membraan te maken dat op deze manier met licht is te beïnvloeden, meldt de Universiteit van Rochester (New York, VS). En dat heeft volgens de onderzoekers een aantal grote voordelen boven membranen die werken met warmte of elektriciteit. Zo kan het licht van een afstandje op het membraan geschenen worden, is de kleur van het licht snel en precies aan te passen en is het risico dat het gebruikte gas in brand vliegt kleiner. Ook is de benodigde hoeveelheid energie miniem.

Het membraan kan bijvoorbeeld worden gebruikt bij het toedienen van medicijnen. Verder zijn er in de industrie- en de onderzoekswereld genoeg toepassingen te verzinnen waarbij je de toevoer van een bepaald gas aan en uit wilt kunnen zetten. Bovendien is er al minstens één blogger die er de technologie in ziet voor een krachtveld dat om de hele aarde kan worden gelegd…

Bronnen: University of Rochester, Anguished Repose

Beeld: Eva Heinsbroek


Meer Nieuws