Microgolven kunnen pesticiden vervangen

André Kesseler

18 August 2011 16:00

In de landbouw worden er wereldwijd nog steeds veel schadelijke pesticiden gebruikt. ‘Magnetronstralen’ kunnen daar iets aan doen.

Het grote nadeel van veel chemische insecticiden is dat ze geen verschil maken tussen schadelijke en niet-schadelijke soorten. Wetenschappers van het Britse National Physical Laboratory (NPL) onderzoeken of microgolven op dat gebied iets kunnen betekenen. Door de frequentie van die golven heel nauwkeurig af te stellen, zouden bijvoorbeeld alleen slakken kunnen worden gedood en niet de bijen die over het veld vliegen.

Bij het NPL blijft het onderzoek op dit moment beperkt tot bladluizen. Door allerlei frequenties simpelweg op de dieren los te laten, wordt bekeken wat de effecten zijn. Het is theoretisch mogelijk om de dieren uit elkaar te laten spatten, maar door de techniek verder te verfijnen, zouden ook alleen de voortplantingsorganen kunnen worden aangetast.

Als het onderzoek succesvol is, kunnen verschillende kleine zendmasten rond een veld de schadelijke insecten met microgolven bestoken. Een alternatief is dat de boer met een speciale magnetronwagen tussen de gewassen door rijdt. Maar zover is het nog lang niet. Het NPL laat weten dat de eerste experimenten nog niet veel hebben opgeleverd.

Bron: Wired

Beeld: Jeff Vanuga/USDA Natural Resources Conservation Service


Meer Nieuws