Microsoft gebruikt glas voor dataopslag

Naomi Vreeburg

05 November 2019 13:10

microsoft

Het Amerikaanse softwarebedrijf heeft de klassieke film van Superman (1978) bewaard op een speciale glazen ‘onderzetter’.

Tapes, films, harde schijven en cd’s hebben een beperkte levensduur. Microsoft zoekt daarom al langere tijd naar alternatieve opslagmedia. Het Amerikaanse softwarebedrijf heeft zelfs een apart project voor deze zoektocht op poten gezet: Project Silica. En onlangs liet Microsoft weten in glazen schijven een van de alternatieven te zien.

Deze glazen schijven zijn bedoeld voor gegevens die lange tijd moeten worden bewaard, maar niet vaak hoeven worden ingezien. Zogenoemde koude data. En Warner Bros. Entertainment, een van ’s werelds grootste producenten voor televisie en film, blijkt enorm veel van deze koude data te bezitten. Denk aan klassieke films die alleen voor remakes uit het ‘magazijn’ worden gehaald. Warner Bros. werkte daarom mee aan het maken van de glazen ‘onderzetters’.

Lees ook:

Meerdere lagen

Een bestand op de glazen schijf opslaan, doet Project Silica met lasers die ook door chirurgen worden gebruikt voor behandeling aan de ogen. Hiermee brandt het team kleine geometrische vormen – voxels genaamd – op het glas. Deze voxels bevatten meerdere bits aan data. In tegenstelling tot cd’s, dvd’s en Blurays bestaat de glazen schijf niet uit maximaal twee lagen met informatie, maar uit 74 lagen.

Om deze informatie vervolgens weer af te lezen, schijnt het team licht door het glas en analyseert de weerkaatsing met een soort microscopen. Uit een vroege test blijkt dat het bestand goed bewaard bleef op de schijven en perfect was af te lezen.

Superman

Wat het team bij deze test op het schijfje brandde? De klassieke film van Superman uit 1978. De film neemt 75,6 gigabyte in beslag op de glazen schijf van 7,5 x 7,5 centimeter groot en 2 millimeter dik. Microsoft werkt op het moment aan varianten waar meer op past. Het softwarebedrijf en Warner Bros. spreken dan ook over een pilottest. (En het is natuurlijk een beetje een publiciteitsstunt.) De technologie moet nog volwassen worden. Project Silica gaat dus gestaag door.

Brad Collar, senior vicepresident van de Warner Bros.-afdeling Global Archives & Media Engineering, legde aan het entertainmenttijdschrift Variety uit waarom de keus op de Superman-film viel. Jaren geleden vonden Collar en zijn collega’s een radioprogramma over de superheld op een speciaal, glazen opslagmedium dat veel groter was dan het schijfje van Microsoft. Vervolgens moest het team op zoek naar een manier om de informatie op de schijf te digitaliseren. Toen Collar hoorde over Project Silica, stelde hij dan ook direct voor om een versie van Superman te gebruiken als pilot. “Een prachtige cirkel.”

Bronnen: Variety, Gizmodo, Bright

Beeld: Jonathan Banks / Photobanks Ltd. via Variety

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK


Meer Nieuws