Minder stress en meer veiligheid door meedenkende auto’s

KIJK-redactie

10 November 2010 10:00

MIT-onderzoekers tonen aan dat automatische inparkeersystemen een grote invloed hebben op de stress van weggebruikers.

Het is geen verbazingwekkende conclusie dat stress op de weg ongelukken kan veroorzaken. Een situatie waarbij voor veel weggebruikers stress komt kijken, is bijvoorbeeld fileparkeren. Volgens onderzoekers van het MIT vermijd 31 procent van de Amerikaanse automobilisten deze situatie dan ook.

Gelukkig tonen ze ook meteen aan dat elektronische hulpmiddelen een hoop stress wegnemen: Ford’s Active Park Assist bracht de hartslag van proefpersonen met 12 slagen per minuut omlaag. De gebruikers gaven zelf aan 30 procent minder stress te ervaren wanneer ze elektronische hulp kregen (zie filmpje).

Een andere stress-situatie is achteruit uitparkeren. Het cross-trafficalarmsysteem geeft een waarschuwing als er verkeer aankomt. Niet dat dit heel veel verschil maakt voor de hartslag (een daling van minder dan 5 procent), maar de chauffeurs hielden wel 33 procent vaker in bij aankomend verkeer. En dat scheelt weer een heleboel potentiële ongelukken.

Een veiliger verkeer wordt meestal bereikt door verbeteringen aan de auto door fabrikanten, verbeteringen aan de weggebruiker door goede opleidingen of handhaving van de regels, en door verbeteringen aan de infrastructuur door de overheid. De MIT-onderzoekers gaan een stapje verder en werken aan de AwareCar: een auto die de toestand van de bestuurder detecteert en de bestuurder daarmee confronteert. Slimme systemen in de auto kunnen dan ingrijpen en de prestaties van de chauffeur verbeteren, waardoor de veiligheid op de weg toeneemt.

Bronnen: Massachusetts Institute of Technology, MIT AgeLab

Beeld: MIT AgeLab


Meer Nieuws