Minder verdoving tijdens operatie nodig dankzij sms’en

MtB

01-05-2015 16:00:58

Patiënten die tijdens een operatie met een vreemde sms’en, hebben minder extra verdoving nodig, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Tijdens een operatie met lokale verdoving hebben patiënten de mogelijkheid om extra verdoving te krijgen. Wanneer de patiënten tijdens zo’n operatie met een vreemde kunnen sms’en, hebben ze zes keer minder extra verdoving nodig dan de mensen die niets te doen hebben. Dit kwam niet enkel door de afleiding tonen Amerikaanse en Canadese onderzoekers aan.

Angry birds

Aan het onderzoek deden 98 patiënten mee en die werden onderverdeeld in vier groepen. In de eerste groep zaten patiënten die het spelletje Angry birds mochten spelen. In de tweede groep mochten mensen met een bekende sms’en en in de derde berichtten de patiënten juist met een vreemde. Deze vreemde was een verpleegster die de opdracht had gekregen om de patiënt te leren kennen. Uiteraard was er ook een controlegroep. De mensen hierin kregen niks te doen tijdens de operatie.

Vervolgens hielden de onderzoekers bij hoeveel extra verdoving de patiënten vroegen tijdens de operatie. Op dat punt bleken er grote verschillen te zijn tussen de vier groepen. De mensen die niets te doen hadden, vroegen de meeste extra verdoving. Het spelen van Angry birds zorgde dat patiënten iets minder nodig hadden, maar het meeste effect had het sms’en met een vreemde.

Positief contact

Dat de patiënten die met een vreemde sms’en minder verdoving nodig hadden, kwam niet alleen door de afleiding tijdens de operatie. Dan hadden ze namelijk evenveel verdoving nodig gehad als de mensen die Angry birds speelden. Om te kijken waardoor het dan wel kwam, bekeken de onderzoekers de inhoud van de sms’jes.

Wanneer patiënten met een bekende sms’ten dan ging het veelal over de operatie. De sms’jes met een vreemde hadden daarentegen een veel positievere toon. De onderzoekers denken dat dit ervoor zorgde dat patiënten veel minder verdoving nodig hadden. In een vervolgonderzoek willen ze kijken welke gespreksonderwerpen het beste zijn in de sms’jes.

Met dit onderzoek hopen de wetenschappers een goedkope en efficiënte manier te hebben gevonden om het gebruik van verdoving tijdens een operatie te beperken.

Bronnen: Pain Medicine, Cornell University via EurekAlert!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis