Mini-LHC in LEGO ontworpen

kijkmagazine

26 February 2015 16:00

LEGO-LHC

Je eigen LHC in huis halen? Stem dan op het LEGO-ontwerp van een Britse promovendus!

Als je op bezoek gaat bij CERN, moet je de giftshop niet overslaan – want wie wil er nou niet een kekke zwarte mok met het standaardmodel van de deeltjesfysica erop? Maar als het aan de Britse promovendus Nathan Readioff ligt, komt daar binnenkort een must-have bij: een mini-LHC, uitgevoerd in LEGO.

Vier experimenten, vier magneten

De LEGO-versie van de grootste deeltjesversneller ter wereld, waarmee in 2012 het higgsdeeltje werd ontdekt, bevat alle vier de grote experimenten die de deeltjesbotsingen bestuderen: ATLAS, CMS, LHCb en ALICE. In werkelijkheid hebben die verschillende afmetingen, maar hier passen ze alle vier op de palm van je hand, schrijft Readioff. “Zo kun je er zoveel mogelijk details in kwijt en krijgt de hele set een eenduidigere uitstraling.”

Ook de versneller zelf is wat versimpeld: waar de echte LHC meer dan 1600 magneten bevat om de protonen in hun cirkelvormige baan te houden, zijn dat er hier vier. “Dat geeft wel een goede indruk van de LHC, maar tegelijk blijft de set te overzien in omgang en betaalbaar”, aldus Readioff.

Wij vinden het allemaal prima, en hopen van harte dat de LHC-doos in productie wordt genomen. Om dat te laten gebeuren, moeten er wel voldoende mensen op het ontwerp stemmen; dat kan hier. Geen zin om op de officiële doos te wachten? Download dan hier vast de bouwinstructies.

Binnenkort weer aan

De echte LHC gaat trouwens binnenkort weer aan: volgens de laatste berichten gaan rond 23 maart de eerste protonenbundels door de machine. In mei of juni zullen die met elkaar in botsing worden gebracht en kan het deeltjesonderzoek weer volop van start. Meer over de onderhouds- en opwaardeerwerkzaamheden die de afgelopen twee jaar aan de LHC zijn gedaan, lees je hier.

Bron en beeld: LEGO Ideas


Meer Nieuws