Minuscule golfclub bepaalt of cel nog leeft

KIJK-redactie

16 October 2011 13:00

Leven van de cel bepalen

Een microscopische ‘golfclub’ uit Japan maakt het mogelijk er in no time achter te komen of cellen nog leven. Deze medische doorbraak verschaft snel duidelijkheid bij onder andere het behandelen van kanker.

Onderzoekers van de Nagoya University in Japan hebben een microscopisch kleine putter ontwikkeld, waarmee snel kan worden gezien of een enkele cel nog leeft. De ‘golfclub’ test hiervoor de celadhesie van de cel.

De celadhesie, of plakkerigheid van een cel, geeft aan hoe goed een cel aan een ander oppervlak blijft plakken. Dit hangt af van de hoeveelheid eiwitten op het oppervlak van de cel. Dode cellen verliezen snel eiwitten en blijven daardoor minder plakken dan hun levende variant.

Door een gistcel een tikje te geven op verschillende oppervlakken – wolfraam, goud en indiumtinoxide – konden de Japanse onderzoekers de celadhesie testen. Aangezien de putter met zijn lengte van slechts 240 micrometer onzichtbaar is voor het blote oog, gebeurt dit onder een rasterelektronenmicroscoop. Naast het feit dat deze supermicroscopen haarscherp beeld leveren, kunnen er ook vochtige preparaten onder worden gebruikt. Cellen kunnen zo in hun natuurlijke omgeving worden geobserveerd. Het resultaat was duidelijk: de celadhesie neemt met meer dan de helft af wanneer een cel dood is.

Oude methodes om te testen of een cel leeft of is afgestorven, maken veelal gebruik van speciale kleurstoffen. Hierbij moeten meerdere koloniën worden aangestipt, waarna de gemiddeldes aangeven of het gaat om levende cellen. De Japanse putter werkt in vergelijking simpeler, sneller en preciezer.

Deze nieuwe manier van testen kan een medische doorbraak betekenen. Het is nu veel eenvoudiger om te kijken of een kankerbehandeling aanslaat door de kankercellen op leven te controleren of om te zien hoeveel cellen zijn aangetast door bepaalde types gif. Ook de werking van medicijnen op individuele cellen kan met de ‘golfclub’ snel worden onderzocht. Niet gek voor een minuscuul sportartikel.

Bronnen: Measurement Science and Technology, Institute of Physics via PhysOrg.com

Beeld: col&tasha/CC BY 2.0


Meer Nieuws