‘Mistkanon gaat smog tegen’

Naomi Vreeburg

18-12-2015 13:00:16

Dit kanon moet de hoge concentratie fijnstof in China verdrijven. Zal het werken?

Deze maand heeft China al twee keer code rood afgegeven voor de grote hoeveelheid smog in Peking. En niet alleen de hoofdstad wordt getroffen door de hoge concentratie fijnstof. De regering zoekt naar een oplossing, maar dit gaat voor sommigen niet snel genoeg. Zij zetten zwaar geschut in om de smog te verdrijven: mistkanonnen.

Koolmijnen

Vorig jaar kwam het bedrijf Hunan Jiujiu Mining Safety Equipment (HJMSE) met het idee om de machines in te zetten. De kanonnen werden al langere tijd gebruikt in koolmijnen om de werknemers minder in contact te laten komen met schadelijke stoffen. Het bedrijf gaf de machines een update en sindsdien worden ze door gemeenten steeds meer ingezet tegen smog.

De kanonnen schieten verstuivend water de lucht in. De kleine deeltjes uit deze vloeistof reageren met het schadelijke fijnstof. Hierdoor worden waterdruppels gevormd die op de grond vallen. De machines kunnen worden bevestigd op een voertuig en kosten 600.000 yuan (bijna 86.000 euro).

De machines die in de koolmijnen worden gebruikt, zijn in staat om deeltjes die op zijn minst 30 micron groot zijn om te toveren in waterdruppels. Het Chinese bedrijf heeft deze mistkanonnen zo geüpdatet dat ze nu deeltjes van 10 micron kunnen aanvallen. HJMSE geeft toe dat er fijnstofdeeltjes kleiner dan 10 micron zijn en deze technologie dan ook niet alles vangt. Maar volgens het bedrijf zijn de machines nog steeds effectief.

Regen

Volgens sterrenkundige Frans Snik, die al een aantal jaar onderzoek doet naar fijnstof, zal het mistkanon lokaal wel iets helpen. “Regen zuivert de lucht namelijk ook op een soortgelijke manier”, mailt hij. “Maar om echt impact te hebben, zullen de Chinezen dit op gigantische schaal moeten inzetten.” Het lijkt Snik overigens het beste om ‘gewoon’ de bronnen van de vervuiling aan te pakken. Gevalletje ‘voorkomen is beter dan genezen’.

Bron: ScienceAlert

Beeld: Hunan Jiujiu Mining Safety EquipmentPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws