MIT bouwt persoonlijk zonnetje

André Kesseler

23-06-2014 11:00:10

Eén van de meest ‘bediscussieerde’ zaken in een huisgezin is (naast ‘wie is de baas van de afstandsbediening?’ en ‘wie doet de afwas?’): hoe hoog of hoe laag mag de thermostaat? Aan het MIT wordt gewerkt aan Local Warming, een systeem dat als een soort persoonlijke kachel dienstdoet.

Het prototype (zie het filmpje hieronder) dat Carlo Ratti en zijn team van het MIT Senseable City Lab nu hebben gebouwd, bestaat uit een krachtige infrarode led-lamp, een spiegel en een volgsysteem het dat opmerkt wanneer iemand een ruimte binnenkomt. In dat geval houdt het systeem de warmtebundel op die persoon gericht. De kamerthermostaat kan door dat persoonlijke zonnetje een stuk lager of misschien zelfs uit.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Volgens Ratti levert Local Warming het meeste op in grote ruimtes waar maar een paar mensen werken of verblijven. 20 procent van de totale energieconsumptie in de VS gaat namelijk naar het verwarmen van bedrijven. En als in een grote ruimte maar twee mensen zitten, kan het MIT-systeem maar liefst 90 procent op het energieverbruik besparen.

lw8_b

Klinkt op zich goed. Maar we denken toch dat je een koude rug krijgt als je de hele dag maar van één kant beschenen wordt…

Bronnen: Discovery News, MIT

Beeld: MITPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar