MIT-wetenschapper maakt olie magnetisch

André Kesseler

16-09-2012 13:00:54

Sinds de olieramp met de Deepwater Horizon in de Golf van Mexico (zie foto) in 2010 wordt overal ter wereld hard gewerkt aan nieuwe manieren om een olievervuiling op te ruimen. Het MIT heeft een veelbelovende methode bedacht.

De olie voor de Amerikaanse kust werd bestreden met chemicaliën (waardoor de olie naar de bodem zonk) en met zogenoemde skimmers. Die laatste zijn apparaten die de olie met bijvoorbeeld borstels of half verzonken schepsystemen van het water halen. Een trage en arbeidsintensieve methode, die bovendien alleen in vrij kalm water kan worden gebruikt. “Na de ramp bedacht ik dat als de olie magnetisch zou zijn, je het gewoon met krachtige magneten van het water zou kunnen halen”, vertelt Markus Zahn van het MIT. En dus ontwikkelde hij nanodeeltjes waarmee hij de olie in een zogenoemde magnetic ferrofluid kan veranderen.

Het team van Zahn heeft inmiddels een testopstelling gemaakt met een ronde magneet die een met nanodeeltjes bewerkt olie- en watermengsel te lijf ging. De magneet draait rond, de olie blijft eraan hangen en kan dan op de ouderwetse manier worden verwijderd. Zahn presenteert zijn onderzoeksgegevens in januari 2013 tijdens de International Conference on Magnetic Fluids. In het filmpje zie je hoe het werkt.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bron: MIT News Office

Beeld: US Coast GuardPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws