Mobiele telefoons voorspellen aardbevingen

MtB

13-04-2015 16:00:14

Door de GPS-ontvangers van mobiele telefoons in een aardbevingsgebied te gebruiken, is het mogelijk vroegtijdig te waarschuwen voor zware aardbevingen.

De aardbevingen in Groningen zal je smartphone niet kunnen voorspellen, maar voor zware bevingen biedt je telefoon zeker uitkomst. Amerikaanse onderzoekers hebben aangetoond dat de GPS-ontvangers in smartphones samen nauwkeurig genoeg zijn om aardbevingen waar te nemen met minstens een sterkte van 7 op de schaal van Richter. Vervolgens waarschuwt het systeem op tijd voor de aardbeving.

Nauwkeurig

Om een aardbeving te voorspellen, zijn relatief weinig telefoons nodig. Als slechts 0,2 procent van de inwoners van San Francisco een smartphone heeft die de grondverschuiving waarneemt, kan de beving binnen vijf seconden worden gedetecteerd. Daarna wordt er een waarschuwing naar de telefoons gezonden. Dit is mogelijk, doordat een elektronische waarschuwing zich sneller verplaatst dan een aardbeving.

Dit waarschuwingssysteem is gebaseerd op crowdsourcing. “Dit betekent dat de gemeenschap profiteert van de data die zijzelf genereert”, legt hoofdonderzoekster Sarah Minson uit in een persbericht.

Goedkopere oplossing

Het systeem zou nu al kunnen werken. De onderzoekers hebben het getest op onder andere de data van de zware aardbeving in Tohoku-oki in 2011. Daarnaast hebben ze bekeken hoe een Google Nexus 5-toestel aardverschuivingen kan waarnemen. Deze blijkt gevoelig genoeg om aardbevingen met een kracht van 7 op de schaal van Richter te registreren. Dat betekent dat het systeem dus werkt met de huidige telefoons. Wanneer het ook lichtere aardbevingen moet waarnemen, is er wel een aanpassing van de software nodig.

Door met smartphones te werken, is er een goedkopere variant ontwikkeld van het vroegtijdige waarschuwingssysteem bij aardbevingen. De dure variant is op een handvol plekken in de wereld, zoals in Japan en Mexico, geïnstalleerd. Door de hoge prijs van dit systeem, kunnen veel landen het niet aanschaffen. Voor deze landen is het voorspellen met behulp van smartphones een uitkomst.

Bronnen: Science Advances, United States Geological Survey via EurekAlert!

Beeld: Martin Luff/CC BY 2.0 (Flickr)Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar