Moeders hebben veel seks om moord te voorkomen

KIJK-redactie

15 November 2014 13:00

Mannelijke dieren vermoorden soms de jongen van hun rivalen. Vrouwen hebben daar een oplossing op bedacht. Ze hebben seks met zo veel mogelijk mannen waardoor onduidelijk is wie de vader is.

In sommige diersoorten hebben mannen de eigenschap om jongen van hun rivalen te doden alvorens hun eigen nageslacht te verwekken. Wetenschappers laten echter zien dat vrouwen een goede strategie hebben bedacht om dit te voorkomen. Ze hebben seks met een groot aantal mannen zodat het onduidelijk is wie de vader is. De mannen willen natuurlijk niet riskeren om hun eigen nageslacht te doden en laten de kleintjes met rust.

Leiderschap

Het is al langer bekend dat mannen in diverse diersoorten (van huismuizen tot leeuwen) jongen van hun eigen soort vermoorden. Het fenomeen komt voornamelijk voor bij soorten waarvan de vrouwen in een groep leven die wordt gedomineerd door een of enkele mannen.

Zo nu en dan vecht een buitenstaander met de baas van de groep om het leiderschap. Wanneer de buitenstaander wint, doodt hij vaak de jongen in de groep, zodat hij zo snel mogelijk zelf jongen kan verwekken bij de dames. In sommige soorten is dit zelfs de grootse oorzaak van kindersterfte, groter dus dan ziektes en roofdieren.

Voorbeelden

Vrouwtjes blijken dus een goede truc te hebben gevonden om dit te voorkomen. Maar de mannen slaan terug. Zij gaan meer sperma produceren en hun testikels worden groter. Mannelijke muismaki’s hebben tijdens het broedseizoen bijvoorbeeld ineens vijf tot tien keer grotere teelballen dan normaal.

Een ander voorbeeld zijn de bonobo’s. Zij doden de jongen van hun rivale niet (meer), maar hebben in plaats daarvan grotere testes ontwikkeld. Die zijn maar liefst 15 procent groter dan die van Chimpansees. Ook de mannelijke townsendwoelmuizen doden hun jongen niet. Zij hebben 50% grotere testes dan de Noord Amerikaanse graslandwoelmuizen.

Bronnen: Science, University of Cambridge via EurekAlert!


Meer Nieuws