‘Mooiste meteoriet ter wereld’ onder de hamer

André Kesseler

12-10-2012 16:00:24

Komende zondag wordt ’s werelds grootste verzameling meteorieten geveild. In de collectie zit een exemplaar dat volgens de deskundigen tot de mooiste ter wereld behoort.

De veiling wordt gehouden in New York en een van de topstukken van de veiling is een meteoriet die in 1992 in de Kalahari-woestijn werd aangetroffen. Leden van een Namibische stam vonden het 9,37 kilo wegende stuk buitenaards ijzer toen ze met een metaaldetector de woestijn afzochten. De opmerkelijke meteoriet kreeg de naam Gibeon Mask, naar de dichtstbijzijnde plaats in Namibië.

Volgens het veilinghuis Heritage Auctions is het heel zeldzaam dat een meteoriet gaten vertoont. Het is helemaal uniek dat deze gaten zo gepositioneerd zijn dat het geheel op een gezicht lijkt. Dat bepaalt ook de forse prijs van de opmerkelijke meteoriet, die wordt geschat op 95.000 euro.

Gibeon Mask is één van de 125 exemplaren die komende zondag wordt geveild. Het is misschien wel de mooiste, maar niet de duurste. De topstukken zijn twee stukken rots van de achterkant van de maan; eentje van 1,1 kilo en eentje van 0,7 kilo. Ze worden samen verkocht en zullen naar schatting zo’n 239.000 euro opbrengen. De stukken maan zijn overigens niet meegenomen door één van de Apollomissies (die maanmonsters zijn namelijk niet voor particulieren te koop). Ze kwamen vrij door meteorietinslagen op de maan, waarna ze zelf meteoroïden werden die via onze dampkring uiteindelijk in Libië belandden.

De twee maanrotsen zijn waarschijnlijk afkomstig van dezelfde meteorietinslag op de achterkant van de maan.

De veiling is online. Dus de kosten voor het heen en weer naar New York pendelen, bespaar je alvast. Kijk op de site van het veilinghuis voor de details of om een bod te doen.

Bron: WiredHeritage Auctions

Beeld: Heritage AuctionsPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis