Motion capture brengt beste dansmoves aan het licht

kijkmagazine

09 September 2010 16:00

Met welke dansbewegingen maak je als man de meeste indruk op de dames? Dat hebben Britse evolutionair psychologen onderzocht met behulp van motion-capture-filmpjes.

Het probleem bij de zoektocht naar de beste ‘moves’ is dat het moeilijk is om het uiterlijk van de danser te scheiden van zijn bewegingen. Als een man op de dansvloer hoog scoort bij vrouwelijke proefpersonen, ligt dat dan alleen maar aan hoe hij danst, of ook aan zijn gezicht, zijn kleding en zijn kapsel?

Om dat euvel te omzeilen, besloten wetenschappers van de Northumbria University te Newcastle Upon Tyne gebruik te maken van motion capture: negentien mannelijke studenten moesten dansen met 38 reflecterende stickers op hun lichaam terwijl ze werden gefilmd door twaalf camera’s, waarna een computer op basis daarvan dansende avatars construeerde. 39 heteroseksuele vrouwen moesten vervolgens filmpjes van die avatars beoordelen. (Zie ScienceNOW voor twee voorbeelden van deze filmpjes.)

Uit de gegeven scores leidden de onderzoekers vervolgens af welke gebieden van het lichaam de meeste invloed hadden op het oordeel van de vrouwen. Daarbij werden ze verrast door hun eigen conclusies: “We dachten dat armen en benen heel belangrijk zouden zijn, maar dat zijn ze niet – behalve de rechterknie”, zegt Nick Neave, hoofdauteur van de studie. De relatief grote rol van de rechterknie zou het gevolg zijn van het feit dat de meerderheid van de mensen ‘rechtsvoetig’ zijn en dus vooral met hun rechterbeen de interessantere dansbewegingen uitvoeren.

Daarnaast bleken de hoogst gewaardeerde dansers vooral op een gevarieerde manier hun nek en romp te bewegen. Doe er je voordeel mee, zouden we zeggen.

Bronnen: ScienceNOW, Biology Letters, Northumbria University

Beeld: Nick Neave/Northumbria University


Meer Nieuws