‘Motoren F-35 kunnen sterker en zuiniger’

André Kesseler

2017-06-02 13:00:36

F-35

Motorenbouwer Pratt & Whitney zegt dat het op korte termijn krachtbronnen voor de F-35 kan leveren die het toestel meer vermogen geven.

Het bedrijf Pratt & Whitney wil F-35-motoren gaan bouwen die minder brandstof  verbruiken, maar het toestel wel meer vermogen geven. Dit zou de prestaties van de jet fighters verbeteren. De motorenbouwer noemt de nieuwe motor F-135 Growth Option 1 (vrij vertaald: F-135 Groei Optie 1) en eenmaal uitontwikkeld zou hij in alle drie de varianten van de F-35 passen. Dus niet alleen in de A-versie die Nederland gaat kopen, maar ook in de short take-off and vertical landing-versie (de F-35B) van onder meer de US Marines.

De Pratt & Whitney F135-motor in de testbank.

Win-win

De nieuwe motor kan volgens de Amerikaanse fabrikant maar liefst 10 procent meer vermogen leveren en tegelijkertijd het brandstofverbruik met 6 procent verlagen. Met de dik 3000 F-35’s die wereldwijd gaan rondvliegen, zou dat een mooie besparing op kunnen leveren. Of een groter bereik. De F-35A zou er bijvoorbeeld dik 100 kilometer verder mee kunnen vliegen.

P&W kan de nieuwe motoren al in 2020 leveren, maar dan moeten de deelnemende partners (onder wie Noorwegen, Groot-Brittannië, Japan, Turkije en Nederland), wel de knip trekken om voor de ontwikkeling ervan te betalen. En dat zou nog wel eens een probleempje kunnen worden. Volgens de vliegtuigbouwer zouden de F-135 Growth Option 1-motoren uiteindelijk niet duurder zijn dan de bestaande motoren.

Bronnen: Pratt & Whitney / Popular Mechanics

Beeld: Lockheed Martin / Pratt & Whitney

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws