Muizen blijken verleidelijke zangers

KIJK-redactie

2012-02-01 09:00:05

Mannetjes muizen zingen onhoorbaar hoog om vrouwtjes te verleiden

Het liefdesleven van muizen blijkt één grote musical te zijn. Muizenmannen barsten spontaan in zingen uit en weten hoge noten te halen om de vrouwtjes te verleiden.

Ze hebben het imago van ongedierte; waarschijnlijk is romantisch dus het laatste woord dat je te binnen schiet wanneer je denkt aan muizen. Toch kan de onbeholpen menselijke man nog wat leren van deze diertjes. Alleen de geur van een vrouwtje is al genoeg om de uiterst charmante muizenman ertoe te brengen haar een piepende serenade te geven. Dit is niet het script voor een zoetsappige Disneyfilm, maar de bevinding van een even innemend onderzoek van de University of Veterinary Medicine Vienna.

Individuele muzieksmaak

Evolutionair bioloog Dustin Penn besloot te onderzoeken hoe mannelijke muizen vrouwtjes het hof maken en ving hiervoor enkele wilde huismuizen. Hij kwam erachter dat de mannetjes zodra zij de geur van een vrouwtje oppikten opeens begonnen te communiceren op toonhoogtes die te hoog zijn om door menselijke oren gehoord te worden.

Bovendien bleek na uitgebreide analyse van deze opgenomen tonen dat de muizen niet alleen hun toonhoogte aanpasten, maar ook het ritme en de lengte van hun gepiep. Hierdoor oversteeg hun hofmakerij de dagelijkse communicatie en kreeg deze meer weg van een lied dat vergelijkbaar was met vogelgezang. Elk lied had unieke kenmerken en weerspiegelde de individuele ‘muzieksmaak’ van het mannetje.

Toen Penn de muizenmuziek aan de vrouwtjes liet horen, reageerden zij gepast op de vleierij, maar hierbij maakten ze wel onderscheid tussen de muizen. Iets in hun muzikaal gehoor zorgde ervoor dat zij het gezang van hun bloedeigen broers herkenden en hier minder enthousiast van werden.

Mice got talent?

Luister zelf hier en hier naar de zingende muizen. Het eerste lied is met vier octaven verlaagd en de tweede is zestien keer vertraagd afgespeeld om de pieptonen hoorbaar te maken voor mensen. Nu is het nog de vraag wanneer de muizeneditie van The Voice of Mice Got Talent van start gaat.

Bronnen: Physiology & Behaviour, University of Veterinary Medicine Vienna, LiveScience, The Guardian

Beeld: George Shuklin/CC BY-SA 1.0Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

KIJK editie 11 - 2021
Nieuwste editie

Met onder andere: Worden robots ooit autonoom? - Bijdehante beestjes - Tech-toys