Kosmische straling onthult binnenste van piramide

Laurien Onderwater

30-04-2016 13:00:38

Interieur piramide onthuld met muonen

Het blijven mysterieuze bouwwerken: piramides. Maar de binnenkant van de knikpiramide van Snofroe is vanaf nu geen geheim meer.

Piramides – met al hun gangen en geheime kamers – vormen al eeuwenlang een raadsel. Maar een internationaal onderzoeksteam heeft nu voor het eerst het volledige interieur van zo’n groot, stenen bouwwerk in kaart gebracht door gebruik te maken van kosmische straling. En zo worden de monumenten ineens een stukje minder mysterieus.

Muonen

De gebruikte techniek is gebaseerd op kosmische deeltjes, ook wel muonen genoemd. Deze deeltjes zijn permanent aanwezig op aarde en kunnen door sommige materialen heen dringen.

Een Japans onderzoeksteam installeerde veertig muon-detectorplaten in de onderste kamer van een piramide – die twee ingangen heeft. De platen bevatten een chemische emulsie gevoelig voor muonen. Zo konden de detectors onderscheid maken tussen lege gebieden die muonen met gemak kunnen doorkruisen, en compactere gebieden waar sommige muonen worden geabsorbeerd of afgebogen.

Na veertig dagen werden de banen, die de deeltjes hadden afgelegd, geanalyseerd. De onderzoekers berekenden de hoeveelheid muonen en hun verdeling door de piramide en waren zo in staat om een 3D-reconstructie van de piramide te maken die eventuele mysterieuze kamers en gangen onthulde.

Piramide onthuld met muonen

3D-reconstructie van het interieur van de knikpiramide.

Wereldwonder

De eerste piramide die het team onderzocht, is de knikpiramide van Snofroe. Gespeculeerd werd dat farao Snofroe nog steeds in de piramide opgebaard ligt in een nog onontdekte grafkamer. Maar de technologie heeft deze hypothese kunnen uitsluiten.

De volgende piramide die wordt onderworpen aan de kosmische straling is er een van de klassieke wereldwonderen: de Piramide van Cheops. En wij zijn erg benieuwd naar dat resultaat.

Bronnen: Discovery News, Live Science

Beeld: Cairo UniversityPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar