Mysterieus ‘monster’ opgegraven in Siberië

KIJK-redactie

11-08-2016 13:00:53

mysterieus dier

In een diamantmijn hebben Siberische mijnwerkers een bijzonder, gemummificeerd schepsel ontdekt. 

De Oedatsjnajapijp is een zeer diamantrijk gebied in het noordoosten van Rusland. Hier is een aantal bijzondere ontdekkingen gedaan, zoals die van een mysterieuze rode rots vol met diamanten. Maar niets is waarschijnlijk zo vreemd als het mysterieuze ‘monster’ dat daar nu door mijnwerkers is gevonden.

Nieuwe dinosaurussoort

Zelf geloven de Siberische mijnwerkers dat het gemummificeerde schepsel weleens een nieuw ontdekte dinosaurussoort kan zijn. Experts betwijfelen dit ten zeerste, maar ook zij staan voor een groot raadsel.

In elk geval heeft de vondst veel weg van een jonge veelvraat, suggereren onderzoekers. Dit is een klein, beerachtig schepsel met zeer sterke kaken en grote hoektanden. Ook zou het kunnen gaan om een sabel- of boommarter. Dit zijn fretachtige soorten uit de wezelfamilie.

Onwaarschijnlijk

De plaats waar het ‘monster’ werd gevonden, beschikt over diamantrijke gesteenten uit het Mesozoïcum, van 252 tot 66 miljoen jaar geleden. Toch achten onderzoekers het onwaarschijnlijk dat het dier even oud is als het gesteente waar het in werd gevonden.

Nader onderzoek moet nog uitwijzen hoe het allemaal echt zit. Waarschijnlijk gebeurt dat in het nabijgelegen Jakoetsk, waar het dier naar wordt overgebracht.

Bronnen: The Siberian Times, ScienceAlertPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws