Nanorobots vervoeren medicijnen

KIJK-redactie

2012-02-17 09:00:35

Nanorobots van DNA

Nanorobots die als een soort moleculaire pakjesbezorgers hun vracht afleveren aan cellen. Klinkt misschien als sciencefiction, maar het is de microscopische realiteit.

Wetenschappers van Harvard Medical School zijn erin geslaagd om nanorobots van DNA te maken die een minieme lading naar individuele cellen kunnen afleveren. De robotjes moeten er in de toekomst voor zorgen dat medicijnen gerichter kunnen worden ingebracht.

De DNA nanorobot die dit mogelijk maakt, heeft haast ondenkbare afmetingen: slechts 35 bij 35 bij 45 nanometer, waarbij 1 nanometer gelijk staat aan 1 miljardste van een meter. Om dit stukje vernuft te maken, hebben de wetenschappers een aantal DNA-strengen bijna letterlijk in elkaar gevouwen. De techniek die ze daarvoor gebruikten, staat toepasselijk genoeg bekend als ‘DNA-origami’.

High-tech springvormen

Vervolgens vulden de wetenschappers hun creatie met kleine deeltjes, en als een soort vissen in het water werden de robots uitgezet. Dankzij voorgeprogrammeerde ‘antennes’ die het weefsel aftastten, konden de robots voelen of ze bij hun doelwit waren aangekomen. Zo ja, dan schoten ze als een springvorm open om hun lading af te leveren aan de cel.

De wetenschappers stellen zich voor dat de nanorobots, wanneer die eenmaal zijn geperfectioneerd, antistoffen tegen allerlei ziektes kunnen vervoeren door het lichaam. Met als grote voordeel dat het proces enorm gericht is: de nanorobots pakken slechts de cellen aan die moeten worden aangepakt. Met andere woorden: bye bye bijwerkingen.

Bron: SciencePodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

Nieuwste editie

Met onder andere: Militair maatwerk - Bibberend of zwetend naar de top - De kracht van de kudde