NASA doet laatste pogingen Marsrover te redden

André Kesseler

22 March 2011 16:00

Vandaag precies een jaar geleden viel Marsrover Spirit stil. Deze week doet de NASA opnieuw (wanhopige) pogingen om weer contact te krijgen met de verkenner.

Spirit vertrok op 10 juni 2003 richting Mars en landde daar op 4 januari 2004 voor een negentig dagen durende missie. Op 25 januari kreeg hij gezelschap van zijn ‘tweelingbroer’: de Mars Exploration Rover – B, beter bekend als de Opportunity. Die rijdt nu nog steeds vrolijk rond, maar de twee achterwielen van Spirit gingen stuk en in mei 2009 kwam de rover in een zacht stukje Marsbodem vast te zitten. Hij bleef nog tot 22 maart 2010 zijn positie doorgeven en viel toen opeens stil. Mogelijk doordat hij vanwege een te laag energiepeil in de slaapstand was geschoten.

Inmiddels is duidelijk dat het door de kapotte achterwielen lastig wordt om de rover zo te positioneren dat zijn zonnepanelen zo veel mogelijk zonlicht opvangen. Bovendien houdt men er rekening mee dat een deel van de elektronica door de extreme kou tijdens de Marswinter beschadigd is geraakt. De kans dat het lukt om de Marsrover weer tot leven te wekken, wordt ook steeds kleiner. Vorige week kon Spirit op zijn positie de maximale hoeveelheid zonlicht vangen om zijn batterijen op te laden en de komende tijd wordt dat alleen maar minder.

Toch gaat het Spirit-team deze week nieuwe commando’s naar Mars sturen in de hoop Spirit weer aan de praat te krijgen. Ze hebben nog twee maanden de tijd om dat voor elkaar te krijgen. Dan wordt de Marsrover definitief opgegeven en gaat de NASA zich helemaal op Opportunity richten.

Hieronder een filmpje met tests die de NASA in 2009 uitvoerde met een ‘aardse’ Marsrover.

Zie ook: Marsrover Spirit overleden?

Bronnen: Science Daily

Beeld: NASA/JPL


Meer Nieuws