NASA en GM bouwen roboruimteman

André Kesseler

15 February 2010 14:26

NASA en General Motors zijn niet de meest voor de hand liggende partners. Toch werken ze al jaren samen aan nieuwe technologieën en het resultaat is een nieuwe robot: Robonaut 2.

Dat NASA een robonaut wil hebben, klinkt logisch. Ruimtewandelingen zijn niet alleen spectaculair maar ook nogal gevaarlijk en als je zo’n klus door een robot kunt laten doen, is dat een stuk prettiger. Maar GM? Nou, de autobouwer is op zoek naar robots die, veiliger dan nu het geval is, in de buurt van mensen kunnen werken en kunnen helpen met het in elkaar sleutelen van nieuwe auto’s.

De naam van de nieuwe robot suggereert dat er ook een nummer 1 is geweest. En dat klopt. Tien jaar geleden bouwde de NASA (toen samen met het onderzoeksinstituut van het Amerikaanse leger DARPA) de eerste versie. Die zou op de robotarm van de space shuttle geplaatst kunnen worden om daarmee naar zijn ‘werkplek’ te worden gebracht. Maar Robonaut 1 was niet ver genoeg ontwikkeld om naar het buitenaardse af te reizen.

Robonaut 2, kortweg R2, is volgens de bouwer een grote stap voorwaarts. Hij is sneller, nauwkeuriger, sterker (hij kan met elke arm 10 kilo tillen) en kan daardoor veel meer klussen aan dan zijn voorganger. En dankzij zijn gevoelige vingers kan R2 met hetzelfde gereedschap werken als zijn menselijke collega’s.

Bronnen: NASA

Beeld: NASA


Meer Nieuws