NASA filmt twee enorme zonnevlammen

KIJK-redactie

11-06-2014 13:00:38

NASA zonnevlam

De NASA heeft twee enorme zonnevlammen waargenomen. Bekijk het spectaculaire filmpje!

Twee enorme zonnevlammen – explosies op de zon die worden veroorzaakt door vrijgekomen energie – zijn waargenomen door NASA’s Solar Dynamics Observatory (SDO). Dit ruimtevaartuig observeert de zon 24 uur per dag. Deze heldere zonnevlammen konden de radiocommunicatie op aarde voor een uur platleggen, volgens het Space Weather Prediction Center.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Er zijn verschillende soorten zonnevlammen. De explosies die door de NASA zijn waargenomen, behoorden tot de X-klasse. Dit zijn de krachtigste vlammen die de zon kan produceren. Achter deze X staat meestal een getal om de sterkte aan te geven. De eerste explosie die gisteren werd waargenomen was van het type X2.2. Dit betekent dat hij 2,2 keer zo sterk was als een X1-type. Bij een zonnevlam van klasse X1 komt 0,0001 Watt per vierkante meter vrij en bij het X2.2-type dus 2,2 keer zo veel. De tweede zonnevlam was ingedeeld in de X1.5-klasse.

Geen zorgen

Ondanks de hoge sterkte hoeven we ons geen zorgen te maken dat de vlammen de mensheid zullen beschadigen. De zon heeft namelijk niet genoeg energie om een zonnevlam van 150 miljoen kilometer op de aarde af te vuren. Wel is de zon in staat om radiostoringen met deze explosies te veroorzaken. Dit is nu echter niet gebeurd.

Bron en beeld: NASA via LiveScience

Tekst: Naomi JansenPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis