NASA geeft prachtige Hubble-foto’s vrij

Laurien Onderwater

21-03-2018 08:59:06

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie heeft een reeks nieuwe foto’s online gezet in zijn Hubble Messier-catalogus, en wat een pareltjes zitten er weer tussen.

Bijna 250 jaar geleden publiceerde de Franse astronoom Charles Messier zijn catalogus Nevels en sterrenhopen, waarin de Messierobjecten (een groep astronomische objecten) staan. In de eerste publicatie stonden 45 Messierobjecten beschreven, later werd de lijst uitgebreid naar 110 objecten. Zo wordt de Andromedanevel nog steeds aangeduid met M31.

Nadat de Hubble Space Telescope in 1990 werd gelanceerd, begonnen astronomen de catalogus te gebruiken om foto’s van elk object te maken. Die collectie is inmiddels al behoorlijk uitgebreid, maar nog niet compleet. Gelukkig kondigde de NASA afgelopen week aan dat er twaalf nieuwe afbeeldingen aan de Hubble Messier-catalogus zijn toegevoegd, wat betekent dat nu 93 van de in totaal 110 objecten op de gevoelige plaat zijn vastgelegd.

Messierobjecten

En natuurlijk delen wij de foto’s graag met jullie:

M58 is een spiraalvormig sterrenstelsel dat in het sterrenbeeld Maagd (Virgo) ligt.

M59 is een elliptisch sterrenstelsel dat ook in het sterrenbeeld Maagd ligt.

M62 ligt in het sterrenbeeld Slangendrager (Ophiuchus) op een afstand van 22.200 lichtjaar van de aarde en is een zogenoemde bolvormige sterrenhoop.

M75 is ook een bolvormige sterrenhoop en ligt in het sterrenbeeld Boogschutter op 67.500 lichtjaar van de aarde. De sterrenhoop bevat ruim 400.000 sterren en is 13 miljard jaar oud.

M86 is een elliptisch sterrenstelsel dat zich op een afstand van 52 miljoen lichtjaar bevindt in het sterrenbeeld Maagd.

M88 is een spiraalstelsel in het sterrenbeeld Hoofdhaar (Coma Berenices) op een afstand van 47 miljoen lichtjaar hiervandaan.

Dit elliptische sterrenstelsel (Messierobject 89) ligt ook in het sterrenbeeld Maagd.

Het negentigste Messierobject (M90) is een spiraalvormig sterrenstelsel dat zich in het sterrenbeeld Maagd bevindt.

M95 is een balkspiraalstelsel in het sterrenbeeld Leeuw (Leo). Het staat op ongeveer 38 miljoen lichtjaar van de Aarde.

M98 bevindt zich op 44 miljoen lichtjaar afstand van de aarde (in het sterrenbeeld Hoofdhaar) en heeft een actieve kern, wat betekent dat de kern helderder is dan de rest van de melkweg.

Messierobject 108 is een sterrenstelsel in het sterrenbeeld Grote Beer (Ursa Major) en bevindt zich 46 miljoen lichtjaar hiervandaan.

M110 is het laatste object dat Hubble onlangs heeft vastgelegd. Dit elliptische sterrenstelsel bevindt zich in de Andromedanevel, op 2,7 miljoen lichtjaar van de aarde.

Bronnen: NASA, IFLScience

Beeld: NASA, ESA, STScI

Lees ook:

KIJK 3/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Foto's

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis