NASA gooit kluis open met maanstenen

Laurien Onderwater

27-06-2019 10:59:19

NASA kluis maanstenen

Voor het eerst in tientallen jaren opent de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie een kluis in het Johnson Space Center waarin onaangeroerde maanstenen liggen.

Sinds de verkenning van de maan begon, zijn daar een hoop dingen achtergebleven (wat precies lees je in het extra dikke Apollo-nummer van KIJK – hier te bestellen). Maar Apollo-astronauten hebben ook genoeg mee teruggenomen naar de aarde, maanstenen om precies te zijn. En die liggen nu al jaren opgeslagen in een kluis van de NASA. Maar daar komt verandering in. Nu het vijftigjarige jubileum van de Apollo 11-missie in zicht is, gooit de ruimtevaartorganisatie de deuren open van de safe.

Lees ook:

Namaakstenen

Waarom? Omdat geologen de maanstenen dan kunnen onderzoeken met moderne technieken. Vergeleken met technologie uit het Apollo-tijdperk zijn de hedendaagse wetenschappelijke instrumenten veel gevoeliger. In totaal ligt er voor 382 kilogram aan maanstenen in de kluis die de maanwandelaars tussen 1969 en 1972 meenamen. “We kunnen nu meer doen met een milligram maansteen dan we toen met een gram konden doen”, zegt Ryan Zeigler, conservator bij de NASA. “Dus het was een goede idee van hun kant (de NASA red.) om te wachten.”

Sommige monsters hebben al die tijd vacuüm verpakt gezeten en zijn dus nog nooit aan de atmosfeer van de aarde blootgesteld. Andere maanstenen zijn bewaard gebleven in helium of ingevroren en daarna nooit meer aangeraakt. De medewerkers van het lab zoeken daarom eerst uit hoe ze de monsters het beste uit hun containers kunnen halen zonder dat ze ze beschadigen of verontreinigen. Ze oefenen met namaakstenen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Dat de kluis opengaat vijftig jaar nadat Neil Armstrong als eerste man voet op de maan zette, is volgens Zeigler overigens toeval. Blij met de extra aandacht die het jubileum genereert, zijn ze natuurlijk wel.

Benieuwd naar de hoogte- én dieptepunten van het Amerikaanse Apollo-programma? Bestel dan KIJK 7/2019 – het extra dikke nummer waarin uitgebreid aandacht wordt besteed aan het ruimtevaartprogramma.

Bronnen: Associated Press, NU.nl

Beeld: AP Photo/Michael WykePodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes