NASA krijgt meer geld, maar is niet blij

André Kesseler

02 February 2010 14:30

De begrotingsvoorstellen die de Amerikaanse president Barack Obama gisteren presenteerde, hebben grote gevolgen voor de NASA.

Eerst het goede nieuws: de 52-jarige ruimtevaartorganisatie krijgt er de komende vijf jaar maar liefst 6 miljard dollar bij. Dat brengt het totale budget op 100 miljard dollar over de komende vier jaar.

Ondanks dat forse bedrag moet de National Aeronautics and Space Administration wel wat veren laten. Hoewel de NASA ondanks allerlei problemen achter het Ares-project blijft staan, zal het er mogelijk toch mee moeten stoppen. En dat doet pijn, want er wordt al al een jaar of vier hard aan de opvolger van de spaceshuttle gewerkt.

Als Obama zijn zin krijgt (de plannen moeten nog langs het congres), wordt het vervoer naar het ISS straks door commerciële raketten gedaan en koopt de NASA gewoon de benodigde stoeltjes in. Het gevaar is volgens sommige deskundigen dat het hele Amerikaanse ruimtevaartprogramma krakend tot stilstand komt als commerciële bedrijven er om wat voor reden dan ook niet in slagen de benodigde raketten te leveren.

Verder gaat het Constellation-project overboord. In dit programma, dat rond 2020 opnieuw mensen op de maan had moeten zetten, heeft de NASA de afgelopen jaren 9 miljard dollar geïnvesteerd. Het ontbinden van allerlei contracten (met onder meer Lockheed Martin en Boeing) gaat nog eens 2,5 miljard kosten. Het stopzetten van Constellation, en daarmee ook de ontwikkeling van het Orion-ruimtevaartuig, betekent misschien niet het definitieve einde van een nieuwe maanmissie, maar het ziet er niet naar uit dat het er op korte termijn van komt.

In de plannen is wel geld vrijgemaakt om het International Space Station beter geschikt te maken voor wetenschappelijke experimenten en om het ook na 2016 in bedrijf te houden. Het zou gaan om een verlenging van een jaar of vier.

Bronnen: New York Times

Beeld: Kim Shiflett/NASA


Meer Nieuws