NASA’s Robolander zorgt voor spektakel

André Kesseler

25 June 2011 16:00

NASA werkt aan een syteem dat geheel zelfstandig op bijvoorbeeld een asteroïde kan landen. Een nieuw prototype werd onlangs getest en dat levert spectaculaire beelden op.

De lander wordt ontwikkeld door het Robotic Lander Development Project van Nasa’s Marshall Space Flight Centre in Alabama. Het is de bedoeling dat de lander een systeem wordt dat breed inzetbaar is. Hij moet dus niet alleen op een stuk ruimterots kunnen  landen, maar bijvoorbeeld ook op de maan en dat zonder gebruik van parachutes.

Het prototype, de Robotic Lander Test Bed genaamd, is voorzien van 16 kleinere en wat grotere stuwraketten. Die worden gevoed door een ‘groene’ brandstof, waterstofperoxide, waarvan na verbranding alleen water en zuurstof overblijven. Tijdens de proefvlucht vloog de robot naar een hoogte van 2,13 meter, bleef 27 seconden in de lucht en landde vervolgens keurig weer op z’n pootjes.

De test leverde fraaie beelden op. Af en toe schakelt het beeld naar infrarood zodat goed te zien is wat de stuwraketten precies doen.

Bron: NASA

Beeld: NASA

 


Meer Nieuws