Nederlander bouwt anti-smog-systeem

André Kesseler

24-10-2013 13:00:58

De Nederlandse ontwerper Daan Roosegaarde heeft een soort elektronische stofzuiger ontwikkeld waarmee hij smog boven Beijing gaat verwijderen.

Het smogprobleem in de Chinese hoofdstad is zo erg dat het Beijing Municipal Environmental Monitoring Center afgelopen maand een oproep deed aan kinderen en aan ouderen met ademhalingsproblemen om vooral binnen te blijven. Bovendien worden fabrieken regelmatig gesloten en mag slechts de helft van de auto’s de weg op omdat de hoeveelheid smog anders veel te hoog op zou lopen.

Daan Roosegaarde wil daar iets aan gaan doen met een systeem dat werkt met koperen spoelen die een (zwak en dus veilig) elektrostatisch veld opwekken. Daardoor worden de smogdeeltjes aangetrokken en zo kun je ze dus als het ware tegen de grond werken en vervolgens opzuigen. Volgens Roosegaarde kun je het systeem vergelijken met een ballon die, als hij statisch wordt gemaakt, ook haren en stofdeeltjes aantrekt.

new_5

Smog Beijing CCTV Tower

Door een aantal flinke spoelen bijvoorbeeld onder het gras in een stadspark te plaatsen, kun je dus lucht erboven zuiveren en als het ware gaten in de smoglaag maken waardoor je de zon kunt zien. Dat het werkt, toonde Roosegaarde aan in samenwerking met de Technische Universiteit Delft. Samen plaatsten ze een prototype in een testkamer van 5 bij 5 meter en maakten daarmee een gat in een kunstmatig opgewekte laag smog.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Geholpen door de Nederlandse ambassadeur wist Roosengaarde het idee op tafel te krijgen bij de burgemeester van Beijing. Die besloot om 1 miljoen euro vrij te maken zodat Roosegaarde een echt ‘anti-smog-systeem’ kan bouwen. De ontwerper gaat de komende maanden aan dat systeem werken om het daarna te kunnen plaatsen.

Smog Roosegaarde DEF

Wordt Beijing dan helemaal smogvrij? Nee. Daarvoor zou je veel meer spoelen moeten plaatsen. Maar het gaat er Roosegaarde vooral om dat de wereld zich bewust wordt van het probleem. “En als we een plek van 50 bij 50 meter kunnen creëren waar de lucht schoon is en kinderen kunnen spelen, dan is dat goed.”

Bronnen: Wired, Studio Roosegaarde

Beeld: Studio RoosegaardePodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis