Is Nessie dood?

André Kesseler

11-02-2014 11:00:52

Nog nooit eerder werd het Monster van Loch Ness zo lang niet gezien.

Cary Campbell uit het Schotse Inverness doet al zeventien jaar onderzoek naar het Loch Ness Monster. Hij houdt bijvoorbeeld bij wanneer het beest werd waargenomen. Dat gebeurde in de afgelopen eeuwen maar liefst 1036 keer. De eerste keer was zo’n 1500 jaar geleden, toen de Ierse missionaris Saint Columba zei dat hij een enorm beest had gezien in de River Ness, de rivier die vanuit het noorden in het Loch uitmondt.

Maar volgens Campbell is er de afgelopen achttien maanden niemand geweest die beweert dat hij Nessie heeft gezien. En hoewel het aantal sightings de afgelopen jaren gestaag afneemt, is het volgens Campbell voor het eerst in negentig jaar dat de wereld zo lang ‘Nessieloos’ bleef.

Daar zijn verschillende redenen voor te verzinnen.

  1. Nessie is ontsnapt.
  2. Nessie is dood en ligt ergens op de bodem van het Loch.
  3. Nessie heeft nooit bestaan en we zijn na 1500 jaar eindelijk zo wijs geworden dat we niet meer in mythische monsters geloven.

Optie 1 ligt niet voor de hand. Het Schotse meer is 32 kilometer lang en gemiddeld 1,6 kilometer breed en er zijn geen uitgangen voor een monster met de afmetingen die Nessie zou hebben. Ook niet onder water. Bij optie 2 was het lijk vast wel een keertje boven komen drijven. Wij kiezen voor dus optie 3. En dat doen we in de wetenschap dat er naar aanleiding van dit soort berichten vast wel weer iemand gaat gillen dat hij vanaf de oevers van Loch Ness een afschrikwekkend monster heeft gezien.

800px-LochNessUrquhart

Bronnen: BBC NewsLiveScience

Beeld: Sam Fentress/CC BY SA 2.0StaraBlazkova / CC BY-SA 3.0Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar