Neuraal netwerk niet zo goed in moppen tappen

Laurien Onderwater

11-06-2018 15:59:42

Je kunt neurale netwerken een hoop dingen aanleren. Maar of ze ooit een flitsende carrière in stand-upcomedy zullen krijgen?

Ken je Janelle Shane nog? Deze wetenschapper besteedt graag haar vrije uurtjes aan neurale netwerken en dan met name aan het aanleren van nieuwe namen. Zo heeft een neuraal netwerk al eens namen voor verfkleuren, metalbands, speciaal bierHalloweenkostuums én snoephartjes bedacht. Nu is Shane een stapje verder gegaan door een neuraal netwerk als stand-upcomedian te laten optreden. Maar of dat zo’n goede zet was?

43.000 grappen

Shane begon met het inpluggen van een dataset van meer dan 43.000 grappen met de basisstructuur van ‘Hoe noem je een … die/dat … is?’. Bijvoorbeeld ‘Hoe noem je een mens in de woestijn? Een zandloper.’ In theorie zou het neurale netwerk de structuur en de relevante informatie van de grappen kunnen begrijpen, waardoor het uiteindelijk zelf grappen kan verzinnen.

Maar helaas – neurale netwerken hebben toch wat meer moeite met het snappen van ‘onze’ humor. Het resultaat is daardoor zo níet grappig, dat je er toch de slappe lach van krijgt (of ben ik de enige?):

Ook moppen in de vorm van ‘Wat krijg je als je dit met dat mixt?’ snapte het neurale netwerk niet helemaal. Wederom zijn de resultaten niet grappig, maar toch ook weer wel:

Wij zijn benieuwd naar wat Janelle Shane de volgende keer neurale netwerken gaat aanleren.

Bron: AI Weirdness

Beeld: 123RF/lightwise

Lees ook:

KIJK 6/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis