Neutrino’s écht niet sneller dan licht

kijkmagazine

08-06-2012 13:40:50

OPERA

Vier Italiaanse deeltjesexperimenten zijn het met elkaar eens: neutrino’s gaan toch niet sneller dan het licht.

Neutrino’s zouden sneller dan het licht van Zwiterserland naar Italië zijn gereisd, zo maakten natuurkundigen afgelopen september bekend naar aanleiding van resultaten van het experiment OPERA. Later werden er echter onvolkomenheden in de opstelling geïdentificeerd die invloed hadden gehad op de reistijden van de deeltjes. Bovendien meldden de wetenschappers achter ICARUS, een experiment onder dezelfde berg als OPERA, dat volgens hún waarnemingen de neutrino’s zich niet sneller dan het licht hadden voortbewogen. Vandaag volgde de laatste nagel in de doodskist van de supersnelle neutrino’s: er is een nieuwe bundel van de deeltjes naar Italië gestuurd en hield zich volgens maar liefst vier experimenten, waaronder OPERA en ICARUS, netjes aan Einsteins snelheidslimiet. Dat maakte het Europese deeltjeslab CERN bekend op een internationale conferentie in Kyoto, Japan.

Wetenschap in actie

“Dit resultaat is niet zo spannend als sommige mensen hadden gewild, maar het is wel wat we diep vanbinnen verwachtten”, zegt onderzoeksdirecteur Sergio Bertolucci van CERN in een persbericht. “Het verhaal heeft de fantasie geprikkeld van het publiek en mensen de kans gegeven om de wetenschappelijke methode in actie te zien: een onverwacht resultaat werd gepresenteerd om onder de loep te worden genomen, nauwgezet onderzocht en verklaard, deels dankzij een samenwerking tussen experimenten die normaal gesproken met elkaar concurreren. Dat is hoe de wetenschap vooruitgang boekt.”

Mooie woorden, die onverlet laten dat aanvankelijk een deel van de OPERA-groep tegen het bekendmaken van het controversiële resultaat was, en dat de de natuurkundecoördinator en de woordvoerder van het OPERA-experiment een tijdje geleden hun functie neerlegden. Niet iedereen was dus even gelukkig met deze specifieke manier waarop de wetenschap vooruitgang heeft geboekt. Maar goed, in elk geval kunnen we nu zeggen ‘zaak gesloten’. Neutrino’s gaan niet sneller dan het licht.

Bron: CERNPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis