Nieuw: de popup-robot

André Kesseler

18-02-2012 13:00:33

Werktuigbouwkundigen van de Harvard-universiteit hebben een manier ontwikkeld om snel grote hoeveelheden minirobotjes te produceren.

Hoe maak je snel veel minirobotjes? Daar hebben Harvard-wetenschappers een methode voor bedacht. De basis van het productieproces is een soort printplaat die uit verschillende, op elkaar gelijmde materialen bestaat, zoals koolstofvezel, een speciaal soort plastic (kapton), titanium, koper en keramiek. Een laser snijdt de minirobot en de ‘bouwconstructie’ daar vervolgens in uit en de verschillende lagen krijgen hun eigen functie.

Als dat is gebeurd, zorgt een slim mechaniekje ervoor dat de robobij zijn 3-dimensionale vorm krijgt. Dat werkt een beetje als een pop-upboek, waarbij de inhoud opklapt als je een pagina openslaat.

Als het robotje eenmaal de juiste vorm heeft, snijdt een laser hem los van de constructie. Hij gaat dan nog even door een bad vloeibaar soldeer om de scharnierende onderdelen vast te zetten en dan is de Monolithic bee, kortweg Mobee, klaar.

Op die manier kun je heel snel, heel veel kleine robotjes produceren. Check vooral even het indrukwekkende filmpje.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: Wired, Harvard University

Beeld: Pratheev Sreetharan/Harvard Microrobotics LaboratoryPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws