Nieuw: de spuitbatterij

André Kesseler

03-07-2012 16:00:06

Oplaadbare batterijen zijn vierkant of rond, maar dat kan ook anders. De spuitbatterij komt eraan.

Het idee komt van wetenschappers van de Amerikaanse Rice-universiteit. Zij bedachten dat het handig zou zijn als je welk oppervlak dan ook als batterij zou kunnen gebruiken. En dus ontwikkelden ze verschillende soorten verf die, door ze in lagen op een ondergrond te ‘kalken’, samen een batterij kunnen vormen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De nieuwe accu bestaat uit vijf verflagen: twee stroomcollectorlagen, een kathodelaag, een anodelaag en een polymeer scheidingslaag ertussen. De verfsoorten bestaan uit lithium kobalt-oxide voor de positieve elektrode en de titanium-oxide als de negatieve elektrode. De positieve stroomcollector bevat geleidende koolstof nanobuisjes en de negatieve is een vrijwel overal verkrijgbare koperverf.

Het prototype van de accu levert 2,4 volt en kon de met LED-lampjes gevormde naam RICE zes uur lang laten branden.

Het probleem bij het ontwikkelen van de ‘spuitbare’ batterij was de scheidingslaag van polymeer die tussen de andere moest worden aangebracht. Daar bleken de ander verfsoorten namelijk niet op te hechten. Dat probleem is opgelost door er polymethylmethacrylaat (beter bekend als plexiglas) aan toe te voegen.

De letters op deze bierpul werken als een batterij.

De onderzoekers gaan nog bekijken of hun accu te combineren is met de onlangs ontwikkelde zonnecollectoren, die eveneens op een willekeurige ondergrond kunnen worden geschilderd of gespoten.

Bronnen: WiredRice University

Beeld: Jeff Fitlow/Rice UniversityPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar