Nieuw ijsje verandert van kleur door likken

kijkmagazine

01-08-2014 09:00:17

Een Spaanse wetenschapper heeft een ijsje ontwikkeld dat je kunt laten verkleuren door eraan te likken.

Klaar met ijs dat altijd maar geel, roze of bruin blijft? Prijs je dan gelukkig met de Spaanse natuurkundige en ingenieur Manuel Linares, die met zijn team ijs heeft ontwikkeld dat van kleur verandert als je eraan likt: van blauw via roze naar paars. De naam van het tutti-frutti-achtige ijs hoeven we waarschijnlijk niet te vertalen of uit te leggen: Xamaleón.

Linares liet zich inspireren door eerder ontwikkeld ijs dat van kleur verandert onder een fluorescentielamp. Vervolgens vroeg hij zich af of hij een vergelijkbaar effect kon bereiken als iemand zijn warme tong, met de stofjes die daarop voorkomen, tegen een bolletje ijs duwt. En dat is hem gelukt; naar verluidt in maar één week tijd.

Xamaleon in bak

Als het Xamaleón-ijs nog in de bak zit, is het ontegenzeggelijk blauw.

Een deel van de truc zit hem in een spray die op het ijs wordt gespoten nadat het in een horentje is geschept. Wat er in die spray zit en hoe het trucje precies werkt, houdt Linares helaas angstvallig geheim. Hij wil namelijk wel goed gaan verdienen aan het idee.

Ook fantaseert de wetenschapper al over andere bijzondere ijssoorten – waaronder een ijsje dat van roze naar wit verkleurt en een ijsje met een lustopwekkende werking. Voor het ijs moet je nu nog naar Spanje, maar Linares schijnt al na te denken over het exporteren van zijn uitvindingen.

Bronnen: Phys.org, Engadget

Beeld: Manual Linares/IceXperience, CocinatisPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws