Nieuw wiel uitgevonden

André Kesseler

09-04-2015 13:00:47

Als je zegt dat je het wiel opnieuw hebt uitgevonden, dan loop je de kans om voor gek te worden versleten. Toch is dat in zekere zin wat de Britse ontwerper Sam Pearce heeft gedaan en met die vinding gaat hij nu rolstoelers helpen.

Pearce zat in 2007 op een Nederlandse luchthaven te wachten op zijn vlucht naar huis, toen hij een vrouw zag met een kinderwagen. “Toen ze de stoeprand bereikte, tilde ze de voorwielen niet ver genoeg op waardoor de baby naar voren schoot,” vertelt Pearce. “Als een wiel een stoeprand onder een verkeerde hoek raakt, werkt de vering niet meer. Opeens vroeg ik me af waarom je de wielophanging niet in het wiel zelf zou kunnen onderbrengen.”

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

En dus ging Pearce aan de slag met rubberen buizen, babbelde met de lokale fabrikant van handbogen en veranderde zijn oorspronkelijke ontwerp op maar liefst zeventig punten. Uiteindelijk waren zijn Loopwheels klaar voor productie en konden fietsers voor een paar honderd dollar heel speciale wielen voor bijvoorbeeld hun mountainbikes kopen.

photo-original

Pearce heeft via de crowdfundingsite Kickstarter omgerekend 30.000 euro binnengehaald om ook de rolstoelvariant in productie te kunnen nemen. Binnenkort komen er dus ook Loopwheels die onder bestaande rolstoelen kunnen worden gezet en dat maakt het nemen van allerlei obstakels voor gehandicapten weer net een stukje eenvoudiger.

Bronnen: LoopwheelWired

Beeld: LoopwheelPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws