Nieuw ruimtepak verhelpt botproblemen gewichtloosheid

kijkmagazine

03 November 2010 10:00

Wetenschappers van het MIT werken aan een speciaal ruimtepak dat de nadelige effecten van gewichtloosheid moet tegengaan.

Een tijdje rondhangen in de ruimte is niet erg gezond voor je skelet. Botten in je bovenbenen en onderrug kunnen er in één maand tijd tot 1,5 procent lichter van worden. Bovendien rekt in gewichtloze toestand je ruggengraat tot 7 centimeter uit. En hoewel dat de kleinere medemens misschien als muziek in de oren klinkt, is dat vooral vragen om rugklachten en problemen met je zenuwstelsel.

Wetenschappers verbonden aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) proberen daar iets tegen te doen door een pak te ontwikkelen van elastisch materiaal, dat de schouders van een astronaut naar zijn of haar voeten toe trekt. Dit zou hetzelfde effect moeten hebben als de zwaartekracht.

Door het materiaal in de ‘broek’ van het pak rekbaarder te maken dan rond de borst, is de kracht op de benen bovendien groter dan die op het bovenlichaam. Zo wordt het gegeven gesimuleerd dat hier op aarde je benen het meeste van je gewicht dragen.

Bronnen: New Scientist, ESA

Beeld: NASA


Meer Nieuws