Nieuw systeem verjaagt vogels van landingsbaan

KIJK-redactie

22-01-2013 09:00:49

vogels

Na lichtkogels, ganzenjagers en lasers is er weer een nieuw systeem dat vogels rond luchthavens moet wegjagen: een geluidsgolf met erg lage frequentie.

Het nieuwe systeem, ontwikkeld door onderzoekers van Technology International Incorporated of Virginia, verspreidt een geluidsgolf waarvan de frequentie zo laag is dat mensen hem niet kunnen horen (infrageluid). Vogels reageren er echter wel op; zodra ze de toon horen, vliegen ze het liefste de andere kant op.

De onderzoekers baseren hun systeem op het effect van onweersbuien. Tijdens dit soort onstabiele weersomstandigheden zijn namelijk ook geluidsgolven met een erg lage frequentie te meten. En vogels gaan deze onweersbuien als het even kan uit de weg. Volgens de wetenschappers is infrageluid daarom een natuurlijke en veilige manier om vogels uit de motoren van vliegtuigen te houden.

Als het werkt, scheelt het heel wat werk voor vliegvelden. Zo heeft luchthaven Schiphol zogenoemde birdcontrollers in dienst die 24 uur per dag, 365 dagen per jaar verantwoordelijk zijn voor het wegjagen van de beesten – en nog steeds verdwijnen er jaarlijks tientallen ganzen in vliegtuigmotoren. Het nieuwe systeem is een stuk effectiever: zodra een zwerm vogels in de buurt komt, gaat het automatisch aan.

Bronnen: Technology International Incorporated of Virginia, New ScientistPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws