Nieuw: je telefoon ontgrendelen met je oren

Laurien Onderwater

20-09-2019 12:59:34

earecho oor oren

Deze onderzoekers vinden het een beter idee om smartphone-gebruikers niet te identificeren met hun gezicht of vingerafdruk, maar met hun oren.

Je telefoon met een code of je vinger ontgrendelen, is allang passé. Smartphones maken alweer een paar jaar gebruik van unieke gezichtskenmerken om je toegang te geven. Maar ook dat wordt binnenkort verleden tijd als het aan onderzoekers van de University at Buffalo ligt. Ze ontwikkelden EarEcho: een technologie die gebruikmaakt van het teruggekaatste geluid in je gehoorkanaal en op die manier elektronische apparaten ontgrendelt.

Lees ook:

Unieke weerkaatsing

De onderzoekers gebruikten voor de nieuwe technologie draadloze oordoppen en pasten die aan. Een van de oordoppen zendt een kort geluid uit dat deels wordt geabsorbeerd en deels wordt gereflecteerd door het gehoorkanaal van de drager. Een kleine microfoon die aan de oordop is toegevoegd, pikt dit gereflecteerde signaal op en verzendt het via Bluetooth naar een app op de telefoon.

Aangezien ieders gehoorgang een unieke vorm heeft, is de manier waarop het geluid wordt weerkaatst anders voor elk persoon. Door het gereflecteerde signaal te vergelijken met een signaal dat al eerder is opgenomen als baseline, kan de app bepalen of de persoon die momenteel de oortelefoons draagt, inderdaad de geregistreerde gebruiker is.

Deuntjes

Het EarEcho-systeem is op twintig vrijwilligers getest, waarbij gedurende één en drie seconden lang verschillende audiofragmenten – zowel spraak als muziek – door de oordopjes werden uitgezonden. Dit gebeurde in verschillende omgevingen, waaronder drukke straten en in winkelcentra, en in verschillende posities.

Als het audiofragment slechts één seconde werd afgespeeld, wist het systeem in 95 procent van de gevallen de gebruiker te identificeren. Dat percentage steeg naar 97,5 procent toen het deuntje zich 3 seconden lang afspeelde.

Niet verliezen

Het team werkt er inmiddels hard aan om de nauwkeurigheid van EarEcho te verbeteren. Ook hebben de onderzoekers al een patentaanvraag ingediend, dus de kans bestaat dat het systeem ooit daadwerkelijk beschikbaar zal zijn.

Er is alleen wel een probleempje: als je de draadloze, aangepaste oordopjes verliest, zul je moeten wachten tot je een vervangend paar hebt om je telefoon te kunnen ontgrendelen…

Bronnen: University at Buffalo, paper (pdf), New Atlas, Gizmodo

KIJK 10/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJKPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws