Nieuw: usb-stick voor sloddervossen

André Kesseler

17 April 2012 09:00

Een paar jaar geleden werden er nog weleens usb-sticks gevonden die door onachtzaam defensiepersoneel ergens waren achtergelaten. Speciaal voor dat soort mensen is er een nieuw soort usb-stick.

Het ding, Security Guardian genaamd, werd ontwikkeld door het Britse bedrijf Exacttrak. Het bijzondere is niet alleen dat de chip op afstand te wissen is, maar ook dat het apparaat daarvoor niet in een usb-poort hoeft te zitten.

Om dat voor elkaar te krijgen, heeft de stick een eigen batterij, een gps-chip en een sim-kaart. Als je de Security Guardian kwijtraakt, kan een poging worden gedaan om hem met behulp van de gps-chip op te sporen. Het ingebouwde gps-systeempje maakt het overigens ook mogelijk om het gebruik van de usb-stick tot een vaste locatie te beperken. Kom je bijvoorbeeld buiten het pand, dan wordt hij gewist.

Compleet vernietigde chip

Als het niet lukt om het apparaatje te vinden, wordt het tijd voor hardere maatregelen. Vanaf een van tevoren geautoriseerde telefoon kan een sms-je naar de simkaart in de Security Guardian worden gestuurd, waarna het geheugen wordt gewist. Exacttrak heeft bovendien een model voor geheimen die nog geheimer zijn dan geheim. Als die het commando krijgt, wordt de chip niet simpelweg leeggemaakt, maar zelfs compleet vernietigd.

De speciale usb-sticks zijn niet zomaar te koop bij de Blokker op de hoek. Je krijgt er pas eentje als je een contract bij Exacttrak afsluit en tussen 25 en 30 pond (27 tot 33 euro) per maand overmaakt. Wie dat ervoor over heeft, moet wel waardevolle geheimen hebben…

Bron: Exacttrak

Beeld: Exacttrak


Meer Nieuws